بیماری قلبی در حیوانات خانگی
موضوع بیماری قلبی در حیوانات خانگی اغلب یک موضوع حساس است، به ویژه به دلیل ماهیت پیچیده ای که دارد. انواع مختلفی از بیماری های قلبی با علائم و نشانه های مختلف و همچنین تشخیص و درمان متفاوت در حیوانات خانگی وجود دارد. در این مقاله، با تمرکز بر برخی از شایع ترین بیماری های قلبی در حیوانات خانگی، به شما کمک می کنیم تا به درک عمیقی در بیماری های قلبی حیوانات خانگی برسید.
بدین ترتیب می خواهیم بدانیم برخی از شایع ترین بیماری های قلبی در حیوانات خانگی چیست؟ پنج مورد از شایعترین بیماریهای قلبی که دامپزشکان در حیوانات خانگی مشاهده میکنند شامل: دژنراسیون دریچهای، کاردیومیوپاتی متسع (CDM)، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (HCM)، آریتمیهای قلبی، و بیماری مادرزادی قلب میشود.
تفاوت بین بیماری قلبی ارثی، مادرزادی و اکتسابی چیست؟
همه ما می دانیم که شناخت و آگاهی از بیماری قلبی برای حیوانات خانگی ما حیاتی است. اگر یک بیماری قلبی عملکرد طبیعی قلب و عروق حیوان خانگی شما را مختل کند، کل بدن پت ممکن است به خطر بیفتد. اما، چقدر در مورد انواع مختلف بیماری قلبی می دانید؟
بیماری قلبی در حیوانات خانگی می تواند ارثی، مادرزادی یا اکتسابی باشد. این بدان معنی است که این بیماری می تواند ژنتیکی باشد، از والدین آنها منتقل شده باشد، آنها با این بیماری یا نقص متولد شده اند یا این بیماری در طول زندگی حیوان خانگی شما ایجاد شده است.
ارثی
بیماری های ارثی قلبی شرایط ژنتیکی هستند که از طریق ژن ها از والدین به فرزند منتقل می شوند. این شرایط ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشد، اما گاهی اوقات ممکن است تا اواخر زندگی شناسایی نشود (البته نه همیشه). بنابراین، اگر میدانید که والدین دچار بیماری قلبی هستند، مهم است که از سنین پایین مراقب علائم آن در حیوان خانگی خود باشید.
مادرزادی
بیماری های مادرزادی قلبی مشابه بیماری های ارثی هستند، اما یکسان نیستند. آنها بیماری های رشدی هستند، بنابراین بیماری های مادرزادی قلبی از والدین به فرزند منتقل نمی شوند. در عوض، زمانی که حیوان خانگی شما در رحم مادرش است و رشد میکند میتواند به دلیل یکی از این عوامل از جمله نقص ژنتیکی، شرایط محیطی، عفونت، مسمومیت، داروهای مصرف شده توسط مادر یا تغذیه نامناسب مادر ایجاد شود.
اکتسابی
بیماری های قلبی اکتسابی آنهایی هستند که در بدو تولد وجود ندارند و در عوض در طول زندگی حیوان خانگی شما ایجاد می شوند. نمونه هایی از بیماری های قلبی اکتسابی در حیوانات خانگی عبارتند از، بیماری دژنراتیو دریچه، کاردیومیوپاتی و میوکاردیت.
بیماری قلبی یک مشکل رایج در سگ و گربه است. در ابتدا بدن حیوان برای جبران بیماری تطابق می یابد و بنابراین تشخیص علائم بیماری دشوار است. با این حال، با پیشرفت بیماری به نارسایی قلبی بالینی، وخامت در سلامت آنها اغلب تشخیص داده می شود. این نارسای معمولاً در سگهایی که ممکن است علائم عدم تحمل ورزش را در پیادهرویشان نشان دهند، سریعتر آشکار میشود، در حالی که گربهها ممکن است بدون اینکه هیچ گونه ناهنجاری مشهودی داشته باشند، روند طولانیتری را طی کنند.
بیماری های قلبی اکتسابی رایج در گربه ها
گربه ها در معرض تعدادی از بیماری های قلبی اکتسابی هستند که ممکن است در طول زندگی آنها ایجاد شود. برخی از آنها عبارتند از:
- HYPERTROPHIC CARDIOMYOPATHY (HCM)
- HEART ARRHYTHMIAS
علائم بیماری قلبی در گربه ها
ما میدانیم که تشخیص علائم بیماری قلبی در گربهها، زمانی که آنها در مراحل پنهان کردن بیماری هستند، دشوار است. با این حال، مهم است که مراقب علائم بینظمی و بیماری در گربه خود باشید تا از هر چیزی که باعث بیماری او میشود، بگذرید.
در اینجا برخی از علائم رایج بیماری قلبی در گربه ها آورده شده است:
از دست دادن اشتها
از دست دادن اشتها به طور خودکار به معنای بیماری قلبی نیست، اما نشانه آن است که چیزی کاملا درست نیست و می تواند نشانه تعدادی از بیماری ها در گربه باشد.
کاهش وزن
کاهش وزن می تواند نتیجه هر چیزی باشد که باعث از دست دادن اشتهای حیوان خانگی شما می شود، اما همچنین می تواند نشانه ای از بیماری قلبی باشد. اگر متوجه شدید که گربه شما اخیراً وزن زیادی از دست داده است، فوراً با دامپزشک خود مشورت کنید. این نه تنها نشانه شایع بیماری قلبی است، بلکه تعدادی از بیماری های جدی دیگر است.
بی حالی
باز هم، بی حالی میتواند نشانهای از تعدادی از بیماریهای گربه باشد، اما اگر گربه شما بسیار بیحال است، یا اگر بیحالی آن همراه با یکی دیگر از علائم بیماری قلبی رخ میدهد، فوراً با دامپزشک خود تماس بگیرید.
مشکلات تنفسی
به تنفس گربه خود توجه کنید؛ اگر تعداد تنفسش افزایش یافته یا تلاش بیشتری برای نفس کشیدن دارد، وقت آن است که با دامپزشک تماس بگیرید.
غش ناگهانی
اگر گربه شما سالم است و به طور ناگهانی غش می کند، در اسرع وقت با دامپزشک خود مشورت کنید. این علامت می تواند نشانه ای از یک بیماری قلبی یا یک بیماری جدی دیگر باشد.
فلج ناگهانی پای عقبی
فلج ناگهانی پای عقب و درد در پا(های) عقبی ممکن است نشانه لخته شدن خون باشد. این موضوع بسیار جدی است و باید فوراً با دامپزشک اورژانس تماس بگیرید.
بدیهی است که بسیاری از این علائم ممکن است تا زمانی که پیشرفت نکنند توجه زیادی به آن ها نشود، اما اگر حیوان خانگی شما تغییرات مداوم را نشان می دهد، همیشه ارزش دارد که با دامپزشک خود صحبت کنید. رفتار، اشتها یا ورزش معمول آنها. گربهها کمی چالش برانگیزتر هستند، اما گربههای مسنتر که زمان بیشتری را صرف خواب می کنند و کاهش وزن دارند یا تنفس سریعتر میکنند، مطمئناً باید توسط دامپزشک معاینه شوند.
بیماری های قلبی اکتسابی رایج در سگ ها
سگها نسبت به گربهها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی در طول زندگی خود هستند که برخی از آنها عبارتند از:
- DEGENERATIVE VALVE DISEASE (DMVD)
- DILATED CARDIOMYOPATHY (DCM)
- MITRAL VALVE DISEASE (MVD)
علائم بیماری قلبی در سگ ها
درست مانند گربه ها، مشخص کردن علائم سگ شما در یک وضعیت خاص می تواند دشوار باشد. با این حال، بدانید که مهم است که تشخیص دهید چه چیزی برای سگ شما غیرطبیعی است ؟
در اینجا چند نشانه بیماری قلبی در سگ ها آورده شده است:
سرفه غیرمعمول یا بیش از حد
سگهای مبتلا به بیماری قلبی معمولاً سرفههای مداومی دارند که بیش از چند روز طول میکشد که ممکن است نتیجه بزرگ شدن قلب یا بیماری قلبی باشد که بر عملکرد ریه هم تأثیر می گذارد. سرفه زیاد اگرچه همیشه نشانه بیماری قلبی نیست، اما هر سرفه مداوم باید توسط دامپزشک بررسی شود.
غش کردن یا سقوط
هنگامی که قلب شروع به عملکرد نامناسب می کند، می تواند اثر ضربه ای بر سایر اندام ها داشته باشد. اندام های حیاتی مانند مغز ممکن است در نتیجه کاهش عملکرد قلب از اکسیژن محروم شوند که منجر به غش یا فروپاشی کامل شود.
دشواری در تنفس
یکی دیگر از نشانه های معمول بیماری قلبی در سگ ها دشواری در تنفس است. ممکن است متوجه شوید که آنها سریعتر یا با تلاش بیشتری نفس می کشند.
خستگی یا بی حالی
سگهای مبتلا به بیماری قلبی معمولاً سریعتر از سگهای سالم خسته میشوند، چه در حین ورزش و چه زمانی که در خانه هستند. ممکن است متوجه شوید که آنها بیشتر از حد معمول می خوابند.
تغییرات رفتاری
هر گونه تغییر رفتاری قابل توجه می تواند باعث نگرانی باشد و ممکن است نشانه ای از شرایط خاص باشد، با این حال، سگ های مبتلا به بیماری قلبی معمولاً تغییرات رفتاری مانند از دست دادن اشتها، گوشه گیری و بی میلی به بازی معمولی نشان می دهند.
چه نژادهایی از گربه ها و سگ ها بیشتر تحت تأثیر بیماری قلبی قرار می گیرند؟
برخی از نژادهای گربه و سگ به طور طبیعی بیشتر مستعد ابتلا به بیماری قلبی هستند. برخی از رایج ترین نژادها در زیر ذکر شده است.
گربه ها
- American Shorthair
- Maine Coon
- Persian
- Siamese
- Ragdoll
- Sphynx
سگ ها
- Dobermans
- Boxers
- Irish Setters
- German Shepherds
- Great Danes
- St Bernards
- Irish Wolfhounds
- Terriers
- Cavalier King Charles Spaniels
- Dachshunds
- Miniature and Toy Poodles
بررسی و تشخیص بیماری قلبی در حیوانات خانگی
هنگامی که علائم بیماری قلبی را در حیوان خانگی خود مشاهده کردید، دامپزشک شما می خواهد تعدادی آزمایش تشخیصی برای تایید بیماری و تعیین شدت آن انجام دهد. صداهای غیرمعمول قلب، اگرچه نشانه ای از نیاز فوری به درمان نیست، اما همیشه در تحقیقات پزشکی در مورد علت این صداها می توان بهره برد.
به خصوص در توله سگ ها و بچه گربه ها می تواند نشانه ای از یک بیماری مادرزادی باشد که ممکن است مشکلات سلامتی قابل توجهی برای حیوان ایجاد کند. در سگها و گربههای مسنتر، این امکان را فراهم میکند تا معیاری برای تغییرات آینده مقایسه شود و به صاحبان آن تصوری از پیشرفت بیماری بدهد. برخی از سایر معاینات پزشکی عبارتند از:
الکتروکاردیوگرام (ECG)
ECG یک آزمایش ساده است که برای بررسی ریتم قلب حیوان خانگی شما استفاده می شود. حسگرها به پوست متصل می شوند و سیگنال های الکتریکی تولید شده توسط قلب را هنگام تپش تشخیص می دهند.
اشعه ایکس قفسه سینه
اشعه ایکس قفسه سینه تصاویری از قلب و ریه های حیوان خانگی شما تولید می کند و همچنین اسکلت آنها را نشان می دهد. که می تواند تعدادی از شرایط مختلف قلب و ریه ها را بدون نیاز به آزمایش های تهاجمی تشخیص دهد.
اکوکاردیوگرافی
اکوکاردیوگرام نوعی اسکن اولتراسوند است که برای بررسی قلب و رگ های خونی اطراف آن استفاده می شود. هم برای تشخیص و هم برای نظارت بر شرایط قلبی با بررسی ساختار قلب، تجزیه و تحلیل چگونگی جریان خون در قلب و ارزیابی حفره های پمپاژ قلب استفاده میشود.
فشار خون
آزمایش فشار خون برای حیوانات خانگی به همان روشی است که برای انسان انجام می شود، غیر تهاجمی و بدون درد است و در یک حیوان بیمار آرام و هوشیار قابل انجام است.
درمان بیماری قلبی در حیوانات خانگی
درمانهای مختلفی برای حیوانات خانگی مبتلا به بیماری قلبی وجود دارد، اما بیشتر بیماریها با دارو یا با کنترل رژیم غذایی حیوان خانگی شما درمان میشوند. گفتنی است، درمانی که دامپزشک شما توصیه می کند کاملاً به شرایط حیوان خانگی شما و شدت آن بستگی دارد. نظارت بر برخی از بیماری های قلبی در مراحل اولیه نیازی به درمان ندارند، اما نیاز به نظارت و معاینات منظم دارند.
داروها
به طور کلی، داروهای خوراکی برای کمک به عملکرد موثر قلب و کاهش پیشرفت بیشتر استفاده می شود( از جمله پتمدین). دارو لزوماً بیماری قلبی حیوان خانگی شما را درمان نمی کند، اما به کاهش علائم کمک می کند. لطفا توجه داشته باشید که حتی با دارو، بسیاری از بیماری های قلبی به مرور زمان بدتر می شوند.
در مواردی که بیماری قلبی ناشی از شرایط دیگری است، متوجه میشویم که درمان آن بیماری اغلب بخشی از استراتژی کلی را تشکیل میدهد و ممکن است به کاهش علائم بیماری قلبی کمک کند.
جیره غذایی
در برخی موارد، نظارت و تغییر جیره غذایی سگ شما ممکن است برای وضعیت عمومی اش مفید باشد. بعید است که بیماری قلبی را درمان کند، اما ممکن است به بهبود کیفیت زندگی و کاهش علائم بیماری کمک کند. با این حال، مهمترین عاملی که باید در هنگام تغییر جیره غذایی حیوان خانگی خود در نظر بگیرید این است که آنها در وزن مناسب باقی بمانند.
برای حیوانات خانگی کم وزن، جیره غذایی غنی از پروتئین های با کیفیت را در نظر بگیرید، در حالی که برای حیوانات خانگی دارای اضافه وزن، میزان چربی و کربوهیدرات های مصرفی آنها را کاهش دهید. برای همه حیوانات خانگی مبتلا به بیماری قلبی، باید سعی کنید میزان سدیم را در رژیم غذایی آنها کاهش دهید زیرا مصرف بیش از حد سدیم می تواند به تجمع مایع در قفسه سینه کمک کند که ممکن است بر بروز سرفه و مشکلات تنفسی تأثیر بگذارد.
از طرف دیگر، توصیه می شود که مواد مغذی زیر را در جیره غذایی حیوان خانگی خود بگنجانید:
- TAURINE
- OMEGA-3
- VITAMIN E
- ENZYME Q10
با این حال، قبل از ایجاد هر گونه تغییر در جیره غذایی حیوان خانگی خود، با دامپزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که این غذا هم سالم است و هم برای نیازهای خاص حیوان خانگی شما مفید است.
نحوه نظارت بر بیماری قلبی حیوان خانگی خود بدون برنامه
البته، همیشه میتوانید تنفس حیوان خانگی خود را به صورت دستی کنترل کنید و اطلاعات را خودتان با قلم و کاغذ یا با ترسیم نمودار روی صفحه ثبت کنید.
سرعت تنفس سگ یا گربه معمولی در حالت استراحت معمولاً کمتر از ۳۰ تنفس در دقیقه است و در برخی از حیوانات می تواند به ۱۲ تنفس در دقیقه نیز برسد. به سادگی شمارش کنید که در یک دوره استراحت در فاصله ۶۰ ثانیه چه تعداد نفس می کشد. وقتی حیوان نفس نفس می زند، سعی نکنید این موضوع را تحت نظر بگیرید.
همچنین اندازه گیری تلاش تنفسی آنها مهم است – چقدر تلاش برای نفس کشیدن لازم است؟ شما می توانید تلاش تنفس را با مشاهده حرکت دنده ها و عضلات شکم در هر نفس ارزیابی کنید.
اگر حیوان خانگی شما با تلاش بیشتری نفس می کشد، علائمی که شما می توانید هنگام نفس کشیدن حیوان با دیدن آنها متوجه شوید عبارتند از:
- عضلات معده حیوان با هر نفس با قدرت بیشتری حرکت می کنند.
- سینه و دنده های حیوان با هر نفس بیشتر حرکت می کنند.
- تنفس حیوان با دهان باز انجام می شود.
- ایستادن حیوان روی پاهای خود، در حالت خیلی باز.
- هنگام نفس کشیدن، حیوان گردنش را دراز کند.
منبع : وب سایت knutsfordvetsurgery
سوالات متداول درباره بیماری قلبی در حیوانات خانگی
شایعترین اختلالات قلبی در حیوانات خانگی کداماند؟
پنج نمونه از شایعترین عارضههای قلبی در حیوانات اهلی شامل: زوال دریچهای، کاردیومیوپاتی گشادشده (DCM)، کاردیومیوپاتی ضخیمشده (HCM)، ناهنجاریهای ریتم قلبی و بیماریهای مادرزادی قلبی هستند.
تفاوت میان بیماریهای قلبی ارثی، مادرزادی و اکتسابی چیست؟
بیماریهای ارثی از طریق ژنتیک منتقل میشوند، در حالی که بیماریهای مادرزادی در طول رشد جنین به وجود میآیند و بیماریهای اکتسابی در طول عمر حیوان، به دلیل عوامل محیطی یا فیزیولوژیکی، توسعه مییابند.
نشانههای بیماری قلبی در گربهها چیست؟
از علائم این بیماریها میتوان به بیاشتهایی، کاهش وزن ناگهانی، بیحالی، اختلالات تنفسی، غشهای ناگهانی و فلج شدن ناگهانی پاهای عقبی اشاره کرد.
نشانههای بیماری قلبی در سگها چیست؟
نشانههای این اختلالات در سگها شامل سرفه غیرمعمول، غش، مشکلات تنفسی، خستگی زودرس و تغییرات در رفتارهای معمولی میباشد.
چگونه میتوان بیماری قلبی در حیوانات خانگی را تشخیص داد؟
تشخیص این نوع بیماریها از طریق استفاده از ابزارهایی مانند الکتروکاردیوگرافی (ECG)، رادیوگرافی قفسه سینه، اکوکاردیوگرافی و آزمایش فشار خون صورت میگیرد.